Narhvalfangsten er åbnet

Narhvalfangsten i Qeqertarsuaq og Uummannaq er åbnet

Efter møde mellem lokale fangerorganisationer og Jagtbetjente i Qeqertarsuaq og Uummannaq har Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug i dag modtaget korrekte informationer om fangsten fra forvaltningsområdet Qeqertarsuaq og Uummannaq.

Derfor åbnes der øjeblikkeligt for narhvalfangst i de nævnte forvaltningsområder.

Fangsten af narhval i Diskobugten foregår primært i området ved Imerissut/Kronprinsens Ejlande med deltagelse af fangere fra de fleste af forvaltningsområderne i Diskobugten, som overlapper hinanden rent fangstmæssigt. Det er derfor meget vanskeligt at undgå fællesfangster sammen med fangere fra andre forvaltningsområder. I situationer hvor fangerne er uenige om, hvem der skal rapportere fangsten, viser det sig i praksis at vanskeliggøre, hvilke forvaltningsområder der skal fratrækkes kvoten.

På mødet blev det diskuteret, hvordan man for fremtiden evt. via en kommunal vedtægt kan regulere hvid- og narhvalsfangsten, så man sikrer en troværdig fangst og indberetning.

Kommunen og lokale Jagtbetjente har fået yderligere kendskab til de fangster, der ikke er afrapporteret, og Departementet følger op på disse i Uummannaq med personlige breve.

Departementet afventer stadig at få fangstrapporteringer fra Aasiaat.

Når de har meddelt departementet om korrekte fangstrapporteringer, vil der være melding om åbning af narhvalfangst i forvaltningsområdet.

Jagtbetjente udstationeres i alle berørte områder.

Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug meddelte i fredags, at narhvalsfangsten skal stoppes øjeblikkeligt på grund af manglende fangstrapporteringer i forvaltningsområdet Disko Bugten og Uummannaq.