Finn Karlsen: Fiskerilicenser til unge

Hellefiskefisker

Det skal være nemmere at udstede fiskerilicenser til unge

Unge, som har gennemgået en uddannelse på fisker- og fangerskolen i Uummannaq bør have lettere adgang til at kunne erhverve sig en fiskerilicens. Endvidere bør selskaber, som driver virksomheder, ikke købe hellefiskekvoter fra fiskerne, så det bliver meget nemmere for unge mennesker, at kunne få en fiskerilicens, det siger Finn Karlsen, Naalakkersuisutmedlem for Fiskeri, Fangst og Landbrug.

Naalakkersuisuts grundlæggende holdning er, at unge mennesker med interesse i erhvervsfiskeriet fremover skal have gunstige muligheder for at få fiskerilicens. Deres mål er også, at få stabiliseret antallet af fiskere i det kystnære fiskeri og samtidig modvirke, at der opstår for store ejer koncentrationer af hellefiskekvoter.

- Derfor mener jeg, at det skal være nemmere for unge mennesker, at få en licens i dag. Især for unge mennesker, som har hjulpet deres fædre i fiskeriet, mens de var børn, og som i fremtiden skal overtage fiskefartøjer, mener Naalakkersuisutmedlem for Fiskeri, Fangst og Landbrug.

Finn Karlsen mener, at det er for dårligt, at unge mennesker ikke kan erhverve sig en fiskerilicens, som har fisket siden barns ben, mens selskaber har det meget nemmere, for at købe hellefiskekvoter fra fiskere.

For at fiskerne fortsat skal være fiskere i fremtiden, bør selskaber, som driver virksomheder, ikke købe hellefiskekvoter fra fiskere, understreger Finn Karlsen.

- Når virksomhederne stopper med at opkøbe kvoter, kan jollefiskernes antal øges, hvor også unge mennesker vil få bedre mulighed for at blive fiskere.

Finn Karlsen mener endvidere, at jollefiskere bør kunne fiske krabber.