Nu bliver det mere attraktivt at investere i grøn energi

 

Ny ordning skal gøre det mere attraktivt og sikkert for private at investere i grøn energi. Den nye ordning, som Naalakkersuisut netop har vedtaget, gør det nemmere for private, virksomheder og institutioner at sælge elektricitet fra vedvarende energianlæg til el-leverandørerne Nukissiorfiit og Mittarfeqarfiit.  El-leverandørene er fra 1. januar nemlig forpligtet til at aftage strømmen fra de private anlæg, som de så leverer videre til andre kunder.

 

Det er godt nyt for miljøet og klimaet, at overskudsenergi fra private grønne energianlæg nu kan sælges videre og blive distribueret til andre kunder, som dermed bruger mindre dieselproduceret el.

 

For private ejere af vedvarende energianlæg betyder den nye ordning, at de kan være sikre på at afsætte den strøm, de ikke skal bruge, i de perioder hvor deres anlæg producerer overskudsstrøm.

 

Samtidig fastsætter bekendtgørelsen en rimelig og let gennemskuelig pris for den private producent for den strøm som afsættes til el-leverandøren. Prisen svarer nemlig til det sparede olieforbrug for el-leverandøren, hvilket med den nuværende oliepris er ca. 1,60 kr. pr. kWh. Prisen ligger på et attraktivt niveau sammenlignet med den danske pris på strøm der videresælges fra et privat anlæg til en el-leverandør.

 

Naalakkersuisoq for Natur og Miljø Kim Kielsen udtaler: ”Jeg er glad for at vi med den nye ordning gør det nemmere for private, virksomheder og institutioner at benytte sig at vedvarende energi. Det er med til at sikre gode rammer for private initiativer indenfor vedvarende energi til gavn for miljø og klima”.

 

Ordningen gør det mere sikkert for private at investere i vedvarende energianlæg i byer, hvor strømmen i dag kommer fra diesel elværker. Det betyder, at ca. halvdelen af befolkningen dermed kan få glæde af den nye mulighed.

 

Vedvarende energianlæg er anlæg, der producerer strøm baseret på fornybar kilder, for eksempel vandkraft, solenergi og vind.

 

 

 

Kontaktinformation:

For yderligere oplysninger: Ministersekretær Karen Motzfeldt Tlf.: 34 64 58.