Fra Nordisk Råds Session

Nordisk Råds Session – uddeling af kulturpriser og møde med Norges ny regering.

Foto: Bertil Haarder, Præsident for Nordisk Råd, Nuka K. Godtfredsen samt Aleqa Hammond

Formanden for Naalakkersuisut deltog ved Nordisk Råds 65. session i Oslo 28.-31. oktober 2013. Nordisk Råd uddelte onsdag fem store kulturpriser ved den direkte transmitterede galla i Operaen i Oslo. Fra Grønland var Mariane Petersen nomineret til forfatterprisen for sin digtsamling Piniartorsuit kinguaavi (Storfangernes efterkommere) og Nuka K. Godtfredsen og Martin Appelt var nomineret til børne- og ungdomslitteraturprisen for tegneserien Hermelinen.

De fem priser gik i år til Danmark og Finland. Dansk/norske Kim Leine fik Nordisk Råds litteraturpris for sit værk Profeterne i Evighedsfjorden, og rettede i sin tale ved prisoverrækkelsen en særlig tak til Grønland på grønlandsk. De grønlandske nominerede til Nordisk Råds priser var efterfølgende inviteret til en reception under værtskab af Formanden for Naalakkersuisut.

”Jeg er selvfølgelig ærgerlig over at det i år ikke blev til priser til Grønland, men jeg er samtidig utrolig stolt over de grønlandske nominerede og det arbejde de har lavet. Jeg håber vi til næste år kan stille med ligeså dygtige nominerede til Nordisk Råds kulturpriser.” siger Aleqa Hammond.

Aleqa Hammond holdt i forbindelse med sin deltagelse i Nordisk Råds Session, torsdag bilateralt møde med Norges nytiltrådte udenrigsminister Børge Brende.


Aleqa Hammond med Norges udenrigsminister Børge Brende.

Den ny norske regering tiltrådte den 16. oktober, og mødet med Formanden for Naalakkersuisut var blandt de første møder med en udenlandsk repræsentant for Børge Brende.

På mødet mellem Formanden for Naalakkersuisut og Norges udenrigsminister, blev der drøftet hvordan forholdet mellem Norge og Grønland kan styrkes i de kommende år. Særligt indenfor oliesektoren er der et potentiale for yderligere at intensivere det eksisterende gode samarbejde.

Formanden for Naalakkersuisut og Norges udenrigsminister drøftede også samarbejdet i Nordisk Råd, hvor Formanden for Naalakkersuisut opfordrede udenrigsministeren til at Norge tilslutter sig den danske statsministers forslag om at Grønland, Færøerne og Åland inkluderes i de faste årlige statsministersommermøder i Nordisk Råd regi.


Aleqa Hammond, Færøernes Lagmand Kaj Leo Johannesen og Ålands Lantråd, Camilla Gunnel.

Generelle politiske spørgsmål, herunder ophævelsen af nul-tolerancen overfor uran og andre radioaktive stoffer og udviklingen indenfor råstofsektoren blev også drøftet.