Hvorfor lige børnene – og hvorfor nej til dialog?

I de seneste dage har Nationalteaterets chef Svenn B. Syrin i pressen været ude med en melding om, at ”det er grusomt”, at teaterets faste bevilling på finansloven reduceres med tre millioner kroner. En udtalelse, som følges op med en aflysning af teaterets planlagte børneteaterturne i det kommende år.

 

Nick Nielsen, Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kirke, Kultur og Ligestilling, mener, at Nationalteateret overreagerer og er yderst forundret over, at man tager børnene som gidsler i denne sag. I stedet mener Nick Nielsen, at teateret burde have taget imod den invitation til dialog, som blev sendt fra departementet, da det stod klart, at finansieringen af KNRs merbevillingsbehov i de kommende år formentlig ville blive taget fra Nationalteaterets faste bevilling.

 

Nick Nielsen udtaler: ”I brevet, som sendes mandag d. 11. november, meddeler vi teateret Naalakkersuisuts beslutning og indbyder til møde i ugen efter, hvor de alternative finansieringsmuligheder for teaterets projekter, kan diskuteres. Dette reagerer teateret ikke på – men i stedet ser vi dette dramatiske udspil om, at konsekvensen er aflysning af børneteater på kysten – efter min mening en i øvrigt helt forkert prioritering. Men sagen er jo, at en stor del af teaterets aktiviteter fremover vil kunne afvikles med tilskud fra Tips- og Lottomidlerne, og derfor er intet afgjort, før vi har haft dialogen, - som jeg hermed endnu en gang skal opfordre Nationalteateret til at gå ind i.”

 

Nick Nielsen fortsætter: ”Under alle omstændigheder mener jeg, at teaterets melding om at skære i aktiviteterne på kysten er helt ved siden af. Et af teaterets formål og noget, som jeg støtter i særlig grad, er at støtte op om udvikling af lokale amatørteatre på kysten, så hvis der skulle findes besparelser, burde det ikke være på aktiviteter på kysten, - særligt ikke rettet mod børnene. Man kunne jo også vælge at prioritere ikke at lave opførelser i udlandet.”

 

Inussiarnersumik inuulluaqqusilluta

Med venlig hilsen

 

Nick Nielsen