Finanslovsforslag med afgørende betydning for kræftområdet

 

I morgen er en stor dag for kræftområdet. Den 6. november behandler Inatsisartut ”Forslag til finanslov 2014”, hvor der forud for 2. behandlingen er fundet midler til finansiering af første fase af ”Forslag til kræftplan 2013”. 

I forslaget til finanslov er der afsat 18, 7 millioner til kræftplanen over de næste fire år, som er den periode finansloven løber over. Det vil sige, at kræftplanens første fase er finansieret, hvis forslaget til finanslov vedtages.

-”Kræft er en folkesygdom, og langt de fleste af os har kræft tæt inde på livet. Derfor er det vigtigt, at kræftbehandlingen i Grønland lever op til international standard. Naalakkersuisut vil sikre dette med kræftplanen”, siger Medlem af Naalakkersuisut for Sundhed og Infrastruktur, Steen Lynge og fortsætter:

- ”Jeg er meget tilfreds med, at Naalakkersuisut her til 2. behandlingen af finansloven kan fremlægge et forslag til finanslov, hvor finansieringen af kræftplanen er medtaget. Det har afgørende betydning, at vi umiddelbart efter vedtagelsen af finansloven, kan begynde at omsætte kræftplanens ord til handling”.

”Forslag til kræftplan 2013” løber over 13 år. Der er således tale om en langsigtet plan, der dækker hele kræftområdet fra opsporing til behandling og til rehabilitering eller til lindring i de tilfælde, hvor kræften er uhelbredelig.

I de første fire år har kræftplanen blandt andet fokus på:

  • At kræft opdages så tidligt som muligt
  • Velinformerede patienter og gode patientforløb
  • Styrkelse af samarbejdet med patienten og dennes familie
  • Indførelse af mammografiscreening af kvinder med arvelig risiko for brystkræft
  • Hjemtagning af flere medicinske kræftbehandlinger
  • Udarbejdelse af en fælles plan for Selvstyret og kommunerne for den lindrende (palliative) indsats

 

 

 

For yderligere oplysninger kontakt Medlem af Naalakkersuisut for Sundhed og Infrastruktur Steen Lynge via Ministersekretær Aviâja Mørch Amondsen på telefon +299 55 33 03 eller e-mail avma@nanoq.gl