Naturvidenskabelige uddannelser

Naturvidenskabelige uddannelser i Grønland tættere på

Studere biologi på universitetsniveau i Grønland? Det kan ikke lade sig gøre i dag, men det kan blive en realitet om ikke så forfærdelig mange år. Naalakkersuisut bakker op om ideen, der også vil styrke sundhedsforskningen i Grønland.

Naalakkersuisut tog for nylig en principiel beslutning om at afsætte driftsmidler i fremtidige finanslove til en fremtidig naturvidenskabelig uddannelse i Grønland og til Sundhedsforskning.

”Det er Naalakkersuisuts mål at styrke videregående uddannelser og forskning generelt på enhver tænkelig måde. Et selvbærende Grønland har stort behov for uddannede med en naturvidenskabelig baggrund, og etablering af uddannelsen i Grønland forventes at øge tilgangen af studerende og efterfølgende fastholdelse i Grønland. Yderligere vil Naalakkersuisut med driftsmidler til Sundhedsforskning sikre, at den omfattende sundhedsforskning, der foregår i Grønland, også bliver forankret her. Jo mere forskning i og for Grønland, des bedre og mere solidt beslutningsgrundlag vil be-slutningstagere i Grønland opnå,” siger medlem af Naalakkersuisut for Uddannelse og Forskning, Nick Nielsen.
Jorden er gødet
Uddannelsen bliver med internationalt tilsnit og tænkes etableret efter Artek-modellen, hvor Naturinstituttet allerede har indgået et partnerskab med Aarhus Universitet og University of Manitoba i Canada. Koblingen af en naturvidenskab og Sundhedsforskning i samme bygning vil skabe et innovativt uddannelses- og forskningsmiljø med Ilisimatusarfik og Grønlands Naturinstitut som omdrejningspunkter.

En fysisk facilitet vil understøtte en udvikling, hvor den grønlandske sundhedsforskning kan tiltrække ph.d.-studerende og projektmidler til gavn for opbygning af viden til brug i Grønland. Folkesundhed, ernæring og miljø er vigtige emner og fællesskabet vil fremme tværvidenskabelige studier inden for samfund, sundhed, natur og miljø.

Initiativet blev rejst af Grønlands Naturinstituts bestyrelse, og Naturinstituttet er nu i gang med at søge fondsmidler med henblik på, at en ny bygning kan stå klar i 2015.