Paakitsoq åbner


Naalakkersuisoq Miiti Lynge med Energidirektør Henrik Estrup fra Nukissiorfiit og projektleder Gisli H. Gudmundsson fra Istak.

****
På vegne af Naalakkersuisut åbner Naalakkersuisoq for Boliger, Natur og Miljø Miiti Lynge vandkraftværket, Paakitsoq, i Ilulissat.

Vandkraftværket er Grønlands næststørste vandkraftværk. Vandkraftværket startede elproduktion i 2012, men nøglerne til vandkraftværket bliver først officielt overdraget til Nukissiorfiit d. 6. september i en åbningsceremoni på Paakitsoq vandkraftværk. Til åbningsceremonien deltog desuden borgmesteren Ole Dorph, lokale erhvervsfolk, samt repræsentanter fra entreprenøren ISTAK.

Miiti Lynge er særdeles tilfreds med udviklingen og udtaler: ”Dette er et godt eksempel på, at vi bliver mere selvforsynende med energi. Det er helt i tråd med den grønlandske kultur af vi udnytter de ressourcer, som vi fra naturens side har til rådighed. Vandkraftværket er med til at gøre os mindre afhængige af importeret olie, og det er godt for forbrugerene og for klimaet.”

Vandkraftværket også godt nyt for forbrugere i Ilulissat, der i fremtiden kan bruge strøm med god samvittighed, fordi deres strøm kommer fra vedvarende energi, som ikke belaster klimaet.

Vandkraftværket betyder, at der spares en udledning af drivhusgasser (kuldioxid, metan og lattergas) for 174.707 ton CO2-ækvivalenter i 2014. Dette svarer til ca. 23 pct. af udledningen i 2011.

Vandkraftværket, der er opført af Nukissiorfiit med lån fra Landskassen, har samlet kostet ca. 600. mio. kr. at bygge.

Kontakt: Ved spørgsmål kontakt: Naalakkersuisoq Miiti Lynge tlf: (+299) 345000. e-mail: IPAN@nanoq.gl