Miiti Lynge i Østgrønland

 

Naalakkersuisoq Miiti Lynge er i disse dage på besøg på forskningsstationen Zackenberg sammen med sin danske ministerkollega Martin Lidegaard, Klima-, Energi- og Bygningsminister.

Det fælles besøg giver ministrene indblik i klimaforskningen på forskningsstationerne, som er ejet af Selvstyret og drevet af Århus universitet. Besøget understøtter og styrker desuden rammerne for en videreudvikling af det gode samarbejde mellem Danmark og Grønland på klimaområdet. Klimaområdet er hjemtaget, men der samarbejdes tæt med Danmark omkring deltagelsen i de internationale forhandlinger under FN og inden for klimaforskning.

Forskere fra blandt andet Naturinstituttet og Asiaq monitorerer, med base i Zackenberg og Daneborg klimaændringerne og deres påvirkning af de arktiske økosystemer, herunder hvordan klimaændringerne påvirker det arktiske hav og plante- og dyrelivet i Nordøstgrønland og bidrager derved med vigtig viden til en national og international klimaindsats.

Miiti Lynge udtaler: ”Jeg er glad for at mødes med Klima-, Energi- og Bygningsminister Martin Lidegaard, som jeg har et godt samarbejde med og jeg er stolt af den store viden, som Grønland bidrager til den internationale klimaforskning med i kraft af arbejdet her på Zackenberg. Der er i disse år meget fokus på Grønland, fordi vi her mærker klimaforandringerne på nærmeste hold. Den viden der generes her, giver et enestående indblik i hvordan klimaændringerne påvirker vores land og bidrager samtidig til en bedre forståelse for påvirkningerne af det globale klima. Under mit besøg har jeg haft mulighed for at se, hvordan arbejdet forgår; her måler man hvad der rent faktisk sker med klimaet og det er et vigtigt bidrag til forskningen.”

Naalakkersuisoq tilføjer, at man i Nalakkersuisut tager klimaproblematikken meget alvorligt og nævner blandt andet den forestående åbning af det store vandkraftværk ved Ilulissat, som bidrager til vores vedholdende høje prioritering af vedvarende energi. ”Vores store investeringer i vandkraft gør, at vi i år når op på, at 70 % af den offentlige energiforsyning stammer fra vedvarende energi. Grønland tager sit medansvar for det globale klima alvorligt.

Kontakt:
Ved spørgsmål kontakt: Naalakkersuisoq Miiti Lynge telefon: (+299) 345000. email: iaan@nanoq.gl
Baggrund: Kontakt Klima og Energi Afdelingen, telefon: (+299) 345000