Slædehundes velvære

Qimmit Ilulissat

Information om medansvar i slædehundes velvære

 

Nord for polarcirklen kan man holde slædehunde. Og selvom der holdes tusindvis af sunde og stærke slædehunde, møder man engang imellem misrøgt af slædehundene. Efter en sørgelig nyhed om de sultede hunde i løbet af sommeren i et sted, har Tusagassiivik snakket med dyrlæge i Ilulissat, Sanne Eline Wennerberg om det at holde, - og have ansvar og medansvar for slædehundenes sundhed og velvære. Vi spurgte Sanne Eline Wennerberg, om grunden til at tre slædehunde måtte lide sultedøden.

Sanne Eline Wennerberg:- Om sommeren, når folk er på ferie, ude at sejle, i fjeldet eller er på jagt, sammenholdt med, - at mange stadigvæk mener, at hundene kun skal fodres hver anden dag eller med større intervaller om sommeren, kan gøre at man lige glemmer hvornår det var man fodrede sidst.  Det kan også være at den person der sagde ja til at fodre hundene glemmer det. Nogen gange er der også menneskelige tragedier bag såsom sygdom eller dødsfald og midt i sorg og fortvivlelse glemmes hunde. Desværre ser vi også stadigvæk at folk bare mister interessen for hundene og i stedet for at få dem aflivet eller givet til nogle andre mennesker – ja så bliver hundene bare overladt til sig selv. Dog fremgår det af Landtingslov nr. 25 af 18. december 2003 om dyreværn samt i Landstinglov nr. 18 af 30. oktober 1998 om slædehunde samt hunde- og katte-hold med senere ændringer, at den der holder dyr skal tilse dyrene mindst én gang om dagen og dyrene skal fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov. Så har man ikke selv mulighed for at se efter ens hunde, må man få en anden man stoler på til at gøre det.

- Hvad gør man som borger for at være med til at undgå at hunde sulter eller tørster?

Sanne Eline Wennerberg:-Har man mistanke om, at der er nogle hunde der ikke får nok mad og vand, kan man henvende sig til politiet. Kommunens hundeinspektører kender ofte hundene og hundeejeren og kan rette henvendelse til hundeejeren om at fodre mere. Hvis man kender hundeejeren kan man også selv sige at man er bekymret for hundene – og måske hjælpe, hvis man ved familien har det svært.

Hvis man som hundeejer, er i tvivl om ens hunde sulter eller tørster, kan man finde råd og vejledning på www.sullissivik.gl her findes vejledning til pasning og pleje samt vejledning til relevant lovgivning.

- Hvor skal man rette henvendelse til i mistanke om hundemisrøgt?

Sanne Eline Wennerberg:- Man skal rette henvendelse til sit lokale politi, hvis man få mistanke om misrøgt af hunde.

- Har Selvstyret hundehold kontrol i de steder hvor der er slædehunde?

Sanne Eline Wennerberg:- Ja, i det omfang det er fysisk muligt.  Vi har et rigtig godt samarbejde med politiet og kommunerne. Desuden er der heldigvis også borgere, der henvender sig.