SAS blokerer for vigtig beslutning om køb af nye helikoptere

Air Greenland har i dag på en ekstraordinær generalforsamling behandlet indstillingen om at give Air Greenlands ledelse mandat til at påbegynde udskiftning af selskabets aldrende Bell 212 flåde ved at indgå købsaftale på tre brugte EC155 helikoptere - en samlet investering på kr. 105,1 mio. I henhold til aktionæroverenskomsten kræver vedtagelse af sådan en beslutning accept fra aktionærer, der besidder mindst 80 % af den på generalforsamlingen repræsenterede kapital. Dette vil i praksis sige, at alle tre ejere skal være enige. Der var ikke enighed blandt de tre ejere om at støtte indstillingen, hvorfor denne blev afvist.

Det drejer sig om, at SAS stemte imod beslutningen om at købe nye helikoptere, og Formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond udtaler i den forbindelse, at det er uheldigt at SAS nu blokerer en så vigtig beslutning, om at sikre en bedre betjening af passagertransporten, blandt andet i Sydgrønland og i Diskobugten.

SAS har i et stykke tid ønsket at sælge sine aktier i Air Greenland, og har tilbudt dem til Selvstyret. Selvstyret er interesseret, men mener at den pris som SAS vil have for aktierne er for høj - der har ikke været andre interesserede. Formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond udtaler i den forbindelse at det er dårlig stil af SAS, at de forsøger at presse Selvstyret til at acceptere en høj købspris. Vi vil gerne hjælpe SAS med at udtræde som medejer, men vi vil ikke vil forhandle med pistolen for panden - det er ingen tjent med, specielt ikke den grønlandske befolkning. Vi vil nu tage kontakt til den danske regering, som er medejer af SAS, for at sikre at vi har en positiv dialog om fremtiden for SAS´ medejerskab af Air Greenland, så vi kan sikre den bedst mulige betjening af passagertransporten her i landet, slutter Aleqa Hammond.