Ministerrådsmøde; Indtryk af Nordisk fællesskab

 

Så fik jeg startet på en af mine opgaver for Naalakkersuisut og Grønland, som drejer sig om samarbejde med vore naboer. Det var de nordiske samarbejdsministres møde den 2. juli i Visby på Gotland. Samarbejdsministrene er en slags bestyrelse for Nordisk Ministerråd, hvor der i alt er 10 ministerråd. Alle mine kolleger i Naalakkersuisut deltager et eller flere ministerråd.

Aasivik i Sverige

Møde fandt sted i Visby på Gotland, fordi  de svenske værter gerne ville have, at alle deres nordiske gæster skulle opleve ”Almedalsveckan”. Det er et politisk sommertræf, som i over 40 år har fundet sted den første uge i juli. Alle politiske partier arrangerer møder og debatter og hele den gamle by indenfor middelalderringmuren ligner en kæmpestor markedsplads med både politiske telte, scener og boder, og plads med anden underholdning.

Panel diskussion

Jeg deltog i samarbejdsministrenes paneldiskussion i det nordiske telt. Her kunne interesserede borgere høre vores syn på en række af de emner der diskuteres i det nordiske samarbejde.

Flere er med

Næsten alle de emner, som Naalakkersuisut beskæftiger sig med, drøfter man også i det nordiske samarbejde. Vi kan rejse frit i alle nordiske lande, og vi kan tage arbejde eller uddannelse her. Dette er en rettighed, som ikke kræver en masse tilladelser. Det er bare noget man gør, hvis lyst og lejlighed er til det. Det er et resultat af det nordiske samarbejde.

Emner: Bæredygtighed og Kultur

Et af de emner vi drøftede i de nordiske telt var bæredygtig udvikling. Fælles nordisk har man en politik på dette område. Den omfatter både de økonomiske, sociale, miljømæssige og kulturelle dele bæredygtighedsbegrebet. For Naalakkersuisut er det vigtigt, at det kulturelle element er en del af dette. Det er det, fordi det viser, at vi også skal tage kulturelle med, når vi arbejder på at give et bæredygtigt samfund videre til vore børn og børnebørn.

Dialog JA, Altid enig...?

Som i alle forhold mellem naboer er det ikke alt, man er enige om, selvom man er gode venner. På den anden side betyder det, at man er gode venner netop, at man kan diskutere problemerne helt åbent. Nogle gange lykkes det så finde en fælles løsning. 

Frit marked: Også Grønlandsk proviant...?

Som jeg har nævnt, har vi i norden et frit marked, hvor vi som nordiske borger kan bevæge os frit rundt, og så kan der alligevel opstå problemer. Det kender vores besætningsmedlemmer på grønlandske trawlere, når det påmønstre på Island. Når man rejser gennem Island må man ikke medtage f.eks. lidt tørret hvalkød med til brug på skibet. Det islandske veterinærmyndigheder kommer helt op i det røde felt, og det kan jo undre os, for islændinge kan jo også godt lide en god hvalbøf.

Dette er et godt eksempel på en nordisk grænsehindring, som vi kan snakke om, når vi mødes nordisk, men det er selvfølgelig en sag, som vi i Naalakkersuisut selv skal tale med vore islandske og øvrige nordiske venner om, og vi har allerede bragt en konkret sag frem.

Godt førstehåndsindtryk

Jeg fik et godt indtryk at mine kolleger i Nordisk Ministerråd ved dette første møde, og jeg glæder mig til det videre samarbejde. Jeg er nu endnu mere overbevist om, at Grønland her har samarbejdspartnere, som vi taler godt med. Samtidig har vi mulighed for at give gode politiske indspil og initiativer til det nordiske samarbejde, jeg føler at vi allerede er godt i gang, jeg glæder mig til næste gang, hvor jeg skal følge op på nogle spændende sager.

 

For yderligere oplysninger kontakt departementets officielle post IPAN@nanoq.gl