Fangsttider og kvoter for rensdyr og moskusokser 2013-2014

 

Medlem af Naalakkersuisut Karl Lyberth har besluttet, at videreføre de gældende fangstbetingelser for rensdyr og moskusokser for fangstsæsonen 2013-2014. Efter biologisk rådgivning og indkomne høringssvar er der foretaget følgende ændringer:

 

Rensdyr

1. Region 2 (Sisimiut-Kangerlussuaq): Der lukkes for vinter- og forårsfangst af rensdyr for erhvervs- og fritidsfangere.

2. Region 9 og 10 (Olrik Fjord, Prudhoe Land og Inglefield Land): Eventuelle ændringer og kvotesat vinterfangst i en afgrænset periode og i et afgrænset område kan diskuteres i samråd med fangerne.

Begrundelser: Vinter- og forårsfangst af rensdyr i Vestgrønland har kørt de seneste ti år med det formål at reducere antallet af rensdyr i områder med mange rensdyr. Dette er nu ved at blive opnået og der anbefales for 2013 og 2014 ikke vinter- og forårsfangst af rensdyr i Vestgrønland. Der anbefales udelukkende vinter- og forårsfangst for trofæjægere, fordi der fanges et beskedent antal rensdyr samt for erhvervs- og fritidsfangere i samtlige regioner (Inglefield Land, Olrik Fjord og Prudhoe Land) i Avanersuaq.

Det understreges, at det er strengt forbudt at anvende snescootere, ATV-er samt andre motoriserede køretøjer til forfølgning af rensdyr samt fangst af rensdyr.    

 

Moskusokser

3. Sisimiut- og Maniitsoq-bestandene: Vinter- og forårsfangst af moskusokser kan i 2014 foregå fra starten af januar til slutningen af februar. Hvis moskusokse bestandene skal undersøges/tælles vil moskusoksefangsten først kunne starte i starten af februar. Dette vil blive meddelt til efteråret 2013.

4. Bestandene i Avanersuaq og Ittoqqortoormiit: Eventuelle ændringer og kvotesat vinterfangst i en afgrænset periode og i et afgrænset område kan diskuteres i samråd med fangerne.

5. Ivittuut-bestanden: Der indføres selektiv fangst for at undgå problemet med skævskydning mellem hanner og hunner. Dette betyder, at der på hver licens vil stå, hvilket køn licensen giver ret til at skyde.

Begrundelse: Der anbefales i samtlige moskusokseområder vinter- og forårsfangst for trofæjægere, fordi der fanges et beskedent antal.

Det understreges, at det er strengt forbudt at anvende snescootere, ATV-er samt andre motoriserede køretøjer til forfølgning af moskusokser samt fangst af moskusokser. Der kan ansøges om tilladelse til drivning af moskusokser vha. snescootere, ATV-er og helikoptere.

Nærmere information fås ved henvendelse til fung. Kontorchef Peter Løvstrøm, tlf. nr. + 345342, pelo@nanoq.gl

 

Bilag 1: Jagtperioder og kvoter i de enkelte regioner.

Bilag 2: Region 1-11 for rensdyr i Vestgrønland 2013/2014.

Bilag 3: Moskusoksebestande i Grønland 2013/2014.