Aleqa Hammond om tildelingen af Namminersorlutik Oqartussat Nersornaat i guld

Formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond modtager Nersornaat


- Jeg er selv meget berørt over at modtage Nersornaat i guld, og ser at anledningen giver god mulighed for eftertanke for mine landsmænd i Uummannaq. Det var Formanden for Inatsisartut, Lars Emil Johansen, der som jeg selv kommer fra Uummannaq, der overrakte medaljen.  Og vi kender alle Elisabeth Johansen, daværende landets første kvindelige valgte landspolitiker som også kom fra Uummannaq. Lars Emil Johansen lagte også vægt på at jeg er den første kvindelige Formand for Naalakkersuisut i sin tale, og i lyset af alt det, så tror jeg at det betyder meget for befolkningen i Uummannaq. Man kan se at disse forhold er noget som Uummannaq befolkningen er meget stolt af. Aleqa Hammond gjorde det klart i sin tale at Uummannaq befolkningen har stor betydning for resultatet af hendes arbejde og nuværende situation i forhold til landspolitikken.

Man kan se at det ikke kun er befolkningen i Uummannaq, men også udefra kommende gæster og deltagere til festligheder er meget glade og stolte over medaljeoverrækkelsen.

Aleqa Hammond: - Det er helt rigtigt og vejret på selve dagen var så fin, varm og klar, at det nærmest kan betegnes som den største gave for byens Jubilæum. Vejret gav den festklædte og smilende befolkning mulighed for at opholde sig udenfor det meste af dagen. Og jeg var ikke alene om at for overrakt den fine medalje. To af byens flittige borgere, Ann Andreasen, forstender på børnehjemmet ” Meeqqat Angerlarsimaffiat” og Tobias Grønvold, en af byens gode og flittige erhvervs drivkræfter, fik overrakt Nersornaat i sølv. De to flittige mennesker fortjener vitterligt Nersornaat.

Formanden for Naalakkersuisut er især rørt over at der var så mange deltagere til festlighederne, og vi spurgte hende om hvordan hun selv har oplevet det.

Aleqa Hammond: - Det skete mange ting i løbet af en dag, og jeg må sige at alle arrangementerne var rigtig godt tilrettelagt tidsmæssigt i forhold til hinanden. Festlighederne var jo startet allerede før vi ankom og jeg tænkte at både kommune og de frivillige sandelig har arbejdet flittigt og meget for at få hele programmet til at hænge og klappe sammen.  Den var en af det bedste oplevelser jeg nogensinde har oplevet i Uummannaq. Jeg er sikker på at hele højtidligheden har gjort alle os der med til at føle os en lille bitte større end vi er.

Aleqa Hammond lagde især mærke til de arrangementer som var forbeholdt alle byens borgere og gæster at deltage i, og især den sidste aftens dansemik i Hallen og alle de andre musikalske indlæg i programmet.

Aleqa Hammond:- Kendte musikgrupper fra Uummannaq var med, både Juaaka og Band, Taaq, Siissisoq og Peter Grønvold, koret Erinaq, Ummannap Sulluani Erinarsoqatigiit, Koret fra Sisimiut og mange andre gode musikanter var med til at gøre hele ugen meget, meget levende.