Om frosne bær

Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland (VFMG) informerer om frosne bær.

VFMG anbefaler at koge frosne bær inden indtagelse frem til Fødevarestyrelsen i Danmark har udredt årsagen til at mere end 30 mennesker i Danmark er blevet syge med leverbetændelse.

Smittekilden er med stor sandsynlighed frosne bær, der sælges både i Danmark og Grønland.

Fødevarestyrelsen har endnu ikke indkredset det forurenede parti bær. For at undgå flere syge har Fødevarestyrelsen valgt at anbefale, at man koger alle frosne bær, hvis de bruges i retter, som ikke bliver varmebehandlet, fx smoothies og desserter.

Så snart der foreligger en konklusion vil VFMG informere igen.

Hyppigt stillede spørgsmål:

Hvor længe skal man koge de frosne bær?

Frosne bær skal koge mindst 1 minut, før de bruges i fx smoothies og desserter. Vandet skal ”boble” i mindst 1 minut som tegn på, at bærrene koger.

Gælder anbefalingen også for restauranter, cafeer m.m.?

Ja, anbefalingen gælder både forbrugere og virksomheder, fx restauranter og cafeer, som bruger frosne bær i retter, som ikke bliver varmebehandlet

Hvor længe gælder anbefalingen om at koge alle frosne bær?

Anbefalingen vil gælde, indtil smittekilden er fundet, eller der ikke kommer flere nye sygdomstilfælde. Når det sker, vil VFMG informere om det.

Skal man også koge bær, man selv har plukket i naturen i Grønland?

Risiko ved bær, som man selv har plukket og frosset ned, er minimal, hvis hygiejnen under produktionen i øvrigt har været i orden. Sørg altid for at undgå at plukke bær på steder, hvor der færdes mange mennesker, eller hvor der er risiko for forurening i øvrigt.

Kan bærene genfryses efter kogning?

Ja, bærrene kan genfryses uden problemer.

Fødevarestyrelsens hjemmeside