Sådan bliver du knoglemarvsdonor

Sundhedsvæsenet oplever en stigende interesse for at melde sig som knoglemarvsdonor. For at blive knoglemarvsdonor skal du være fyldt 18 år og være helt rask. Du skal være indstillet på at lade dig registrere i det internationale knoglemarvsdonorregister, og du skal være parat til at rejse til Rigshospitalet for at afgive knoglemarv.

Hvis du vil melde dig som knoglemarvsdonor, skal du først og fremmest melde dig som bloddonor. Baggrunden for dette er, at knoglemarvsdonorer skal være sygdomsfri for, at knoglemarven kan bruges. Bloddonorkorpset bliver løbende analyseret for HIV, Hepatitis mm.

Der stilles krav til, hvor lang tid der må gå, fra man tager blodprøven fra donoren, til den skal være fremme til analyse på Rigshospitalet. Det betyder, at det kun er borgere i Ilulissat, Aasiaat, Sisimiut, Nuuk og Qaqortoq, hvor der er blodbank, der kan melde sig som knoglemarvsdonorer.

Hvis du vælger at melde dig som knoglemarvsdonor, bliver du tilmeldt registeret hos Rigshospitalet, som er en del af det internationale knoglemarvsregister: Bone Marrow Donors Worldwide (www.bmdw.org). Registeret har i dag ca. 21 mio. knoglemarvsdonorer registreret, og det er fra denne organisation, at grønlandske patienter modtager knoglemarv, når de har behov for det.

Som knoglemarvsdonor vil din knoglemarv potentielt kunne blive brugt i hele verden. Det betyder, at hvis din vævstype matcher med behovene hos en patient i f.eks. Italien, så vil du blive indkaldt til Rigshospitalet, hvor din knoglemarv vil blive udtaget og efterfølgende sendt til Italien. Sundhedsvæsenet formoder, at der i hvert årti vil blive brug for et meget lille antal grønlandske knoglemarvsdonorer.

Hvis man vil være knoglemarvsdonor, er det vigtigt på forhånd at sætte sig ind i, hvad det indebærer. Du kan læse mere på nedenstående links:

http://www.givblod.dk

http://www.bloddonor.dk

http://www.rigshospitalet.dk

http://www.cancer.dk

http://www.bmdw.org