Emballage

Emballage kan være en miljøbelastning, hvis den efterlades i naturen. Når en flaske er tømt hos forbrugeren, er det vigtigt, at den returneres, så den kan genanvendes eller indgå i fremstillingen af ny emballage.

Hvad er emballage?

Emballage er en betegnelse for produkter, som anvendes til indpakning, opbevaring, beskyttelse og transport af varer fra en producent til en forbruger. Emballage kan f.eks. være lavet af metal, glas eller plastik.

Lovgivning

Den grønlandske emballagelovgivning har til formål at sikre, at den emballage, der benyttes til øl og læskedrikke, i størst muligt omfang indgår i et retursystem, så det undgås, at emballagen ødelægger den grønlandske natur. 

Reglerne om emballage til øl og kulsyreholdige læskedrikke findes i Selvstyrets bekendtgørelse nr. 16 af 25. oktober 2019 om emballage til øl og kulsyreholdige læskedrikke

Retursystem i Grønland

I Vestgrønland sælges øl og sodavand i de små ”buttede” glasflasker eller i plastikflasker. Pant- og retursystem betyder, at Grønland har en returprocent for både glas og plastflasker på 98-99 %.

I Øst- og Nordgrønland tillades, at øl og sodavand sælges i aluminiumsdåser. I Vestgrønland må der ikke sælges hverken øl eller sodavand i aluminiumsdåser.