Nationalparken i Nord- og Østgrønland

Nationalparken i Nordøstgrønland er større end nogen anden nationalpark i verden. Nationalparken har stor biologisk relevans for mange plante- og dyrearter, og området er desuden hjemsted for kulturelle og forskningsmæssige interesser såvel som turisme- og råstofaktiviteter. Fremadrettet er der derfor behov for yderligere afklaring af de forskellige interesser, der er, ift. forvaltningen af Nationalparken og dens mangeartede ressourcer.

Nationalparken kort fortalt

 Med et areal på 972.000 km² er Nationalparken i Nord- og Østgrønland verdens største. Arealet svarer næsten til størrelsen af Frankrig og Spanien tilsammen og omfatter hele den nordøstlige del af Grønland nord for Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) og strækker sig fra Knud Rasmussen Land i nord til Mestersvig i øst. Bortset fra mandskabet på en lille håndfuld stationer samt Slædepatruljen Sirius, der patruljerer i området, er Nationalparken ubeboet og mennesketom. Dog besøges den årligt af ekspeditioner i såvel videnskabeligt som sportsligt øjemed, ligesom krydstogtskibe jævnligt besejler Nationalparkens fjorde.      

National lovgivning og internationale rammeaftaler

Nationalparken i Nord- og Østgrønland ligger udenfor den kommunale inddeling. Bestemmelserne for området er beskrevet i Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 7 af 17. juni 1992 med ændring ved bekendtgørelse nr. 16 af 5. oktober 1999.

Nationalparken er tillige udpeget som biosfæreområde under UNESCOs Man and the Biosphere-program (MAB). Kriterierne for MAB kan findes på UNESCOs hjemmeside.