Den arktiske perle

Novellekonkurrencen var en af kommissionens projekter, der har inddraget folk over 18 år i Grønland. Borgerinddragelsen gennem novellekonkurrencen styrkede kommissionsarbejdet, og var med til at skabe tættere dialog med befolkningen.

Opgaven til deltagerne var:

Grønland er et moderne samfund. Siden 1950’erne har samfundet gennemgået en rivende udvikling, og dagens kultur er skabt på baggrund af et sammensurium af både udefra kommende og indre elementer.

Novelleskrivningens titel er ”Den arktiske perle”, et attraktivt land der ligger i det nordligste område på jordkloden. Hovedemnerne i novellen skal handle om Grønlands historie-, udvikling- og forhold. Hvad er det Grønland eller befolkningen kan forsone sig med? Og hvordan ser et fremtidigt Grønland ud i et forsoningsperspektiv?

Første præmien gik til Lisathe Møller Kruse (til venstre) fra Nuuk. Hun har skrevet novellen ”Eqqarsaatit silarsuaat sinnattorlu” på grønlandsk, oversat til dansk ”Tankernes verden og drømmen”. Anden præmien gik til Irene Jeppson (i midten), som også er fra Nuuk. Hendes novelle ”Den hvide bastard” er skrevet på dansk. Tredje præmien gik til Meqo Jensen fra Upernaviks bygd Kullorsuaq, hun har skrevet novellen på grønlandsk med titlen ”Issittup sapangaa”, på dansk ”Den arktiske perle”. Da Meqo bor i Kullorsuaq, modtog hendes bror Anders Nielsen (til højre) præmien på vegne af hende.

1. præmie: MacBook Pro MF839

2. præmie: Iphone 6s plus 64 GB Silver

3. præmie: Ipad Pro wifi 128 GB Silver

Medlemmerne i dommerpanellet var formand for Forsoningskommissionen Josef Therkildsen, medlem Ida Mathiassen, Tukumminnguaq Nykjær Olsen fra ILIILI (Grønlands akademiske studenterforening) og Sørine Steenholdt fra Kalaallit Atuakkiortut (Grønlands Forfatterforening).

Hent novellerne her:

”Eqqarsaatit silarsuaat sinnattorlu” (Lisathe Møller Kruse)

”Den hvide bastard” (Irene Jeppson)

”Issittup sapangaa” (Meqo Jensen)