Fakta om Grønland

For en kortfattet og klar introduktion til Grønland anbefaler vi at læse Grønland Statistisk's årlige Greenland in Figures (2018) (pdf file).

Kalaallit Nunaat - Grønland

Tidligere kaldte grønlands oprindelige befolkningderes land for Inuit Nunaat, hvilket betyder 'menneskernes land'. Nutildags hedder landet Kalaallit Nunaat - "Grønlændernes Land". Verdens største ø med 2.166.086 km2 (som kunne dække området fra Norge til Sahara) beligger sig på det nordamerikanske kontinent mellem det arktiske hav og Nordatlanten, nordøst for Canada. Det nordligste punkt i Grønland, Kap Morris Jesup, er kun 740 km fra Nordpolen. Det sydligste punkt er Kap Farvel, som ligger på omtrent samme breddegrad som Oslo, Norge. Dog er 85 % af Grønlands areal dækket af indlandsis, hvilket betyder, at kun 15% af den kystnære linje er beboet.

 

Befolkning

Grønlands befolkning er 56.648 med 14.719 indbyggere, der bor i hovedstaden Nuuk.
Den næststørste by er Sisimiut (5.344), efterfulgt af Ilulissat (4.512) og Qaqortoq (3.238). Ud over disse fire vækstcentre beliggende på vestkysten, er der 18 byer og 120 landsbyer hvor resten af befolkningen bor. Grønlandske bosættelser defineres ved at have indbyggere mellem 50 og 500.

 

Folket

Ca. 4-5.000 år siden fandt den første Inuit-migration sted. Men folk der bor i Grønland i dag er efterkommere fra den sidste migration (Thule-kulturen), der fandt sted omkring år 800 e.v.t. Grønlanderne kalder sig "Kalaallit" og er et indfødt inuit-folk: Inuit betyder "menneske". De udgør 85% af befolkningen, mens de resterende primært er danskere. Under og efter kolonitiden er en del Inuit blevet gift med europæere, hvorfor mange grønlændere i dag kan tælle Inuit og europæere blandt deres forfædre.

 

Religion

Den fremherskende religion i Grønland er protestantisme, og Grønland er et uafhængigt bispedømme i den danske evangeliske lutherske kirke med en biskop udpeget af Danmark.
Der er dog andre religioner og trosretninger som f.eks. Den romersk-katolske kirke, den nye apostolske kirke, den evangeliske Ebenezer, bahá'í og Jehovas vidner.

Sprog

Det grønlandske sprog er et polysyntetisk sprog og tilhører de eskimo-aleutiske sprog. Det betyder, at det adskiller sig meget fra de indo-europæiske sprog som fransk, engelsk og tysk. Vestgrønlandsk er det officielle sprog, men der er forskellige dialekter talte i Øst- og Nordgrønland. Grønland er et tosproget land, hvor grønlandsk er hovedsprog og dansk er det andet. Begge sprog kan blive brugt ved officielle sammenhænge.

Infrastruktur

Den eneste vej til Grønland er med fly til en af hovedportene: Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord) i vesten eller Narsarsuaq i syd - begge er tidligere amerikanske luftbaser. Flyvetiden er ca. 4-5 timer. Der er ingen veje mellem byerne på kysten så for at komme rundt lokalt kan du rejse med fastvingede fly, helikoptere eller ad søvejen. Fra Nanortalik i syd til Sisimiut i nord-vest kan du sejle hele året, mens rejser på afstanden fra Sisimiut og nord starter tidligst i maj på grund af det frosne hav. Skibene sejler til byer og bosættelser langs kysten, og de fører både passagerer og last.